, , ,

Verschillen in Modellen en Functies van Koelkasten en Vriezers

Eieren in de Koeling

In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de verschillende modellen in koel en vries apparaten. Ook zullen we de verschillende functies bespreken die deze apparaten kunnen hebben. We hopen hiermee bij te dragen aan jouw kennis alvorens je een nieuwe koelkast of vriezer aanschaft.

Verschillende Modellen Koelkasten en Vriezers

Als eerste zetten we de verschillende modellen uiteen om het daarna te hebben over de mogelijkheden in functies. De volgende modellen komen aanbod

Deur op Deur Systeem

Deur op Deur versus Sleepdeur

Er bestaan twee systemen als het gaat om inbouw koelkasten. Bij het deur op deur model wordt het keukenfront direct op de deur van de koelkast gemonteerd. Bij het sleepmodel zit er kleine ruimte tussen de deur van de koelkast en het keukenfront. Een sleuf begeleid het front langs de deur van de koelkast wanneer je deze opent.

De scharnieren van de keukenkast bepalen welk model inbouwkoelkast je nodig hebt, sleep of deur op deur

Jouw keukenkast en met name de scharnieren die worden gebruikt, bepalen op je een deur op deur apparaat nodig hebt of een sleep model. Je kan deze twee niet zomaar met elkaar wisselen. De meest verkochte keuken van Nederland van IKEA hebben bijvoorbeeld een sleepdeur systeem. Ook de inbouw koelingen die IKEA verkoopt hebben allemaal een sleep systeem.

Onderbouw Koelkast Siemens en bosch met of zonder vriesvak

Onderbouw koelkast met of zonder vriesvak, verschillende kleine koelkast modellen

Een onderbouw koelkast plaats je onder het aanrecht. Aan deze koelkast bevestig je een keukendeur zodat deze er uitziet alsof het een keukenkast is als ieder andere. Deze koelkasten zijn te verkrijgen met of zonder vriesvak.

Sommige van ons willen we nog weleens een los tafel model onder het aanrecht plaatsen. Vaak ziet dit er esthetisch wat minder fraai uit. Daarnaast kan dit een ander groot probleem veroorzaken.

Plaats geen losstaand model onder een aanrecht

Een tafelmodel koelkast zuigt lucht aan van onder zijn deur. Warm lucht komt er aan de achterkant uit. Wanneer deze onder het aanrecht staat, kan het zijn dat de koelkast onvoldoende zijn warmte kwijt kan.

Een onderbouw model zuigt lucht aan de voorkant aan en blaast het ook aan de voorkant weer uit. Dit zorgt ervoor dat deze koelkasten zonder problemen kunnen functioneren onder een aanrechtblad. Deze techniek zorgt er ook voor dat deze koelkasten in de regel wat duurder zijn dan de losstaande modellen.

Wat zijn goede opties voor deze modellen?

De keuze is over het algemeen niet heel ruim. Je kunt kiezen tussen de merken Siemens, Bosch, Zanussi en AEG.  Ieder merk heeft vaak een model met vriesvak en een model zonder.

Siemens en Bosch zijn van het zelfde Duitse moederbedrijf en worden in dezelfde fabriek gemaakt en zijn vaak alleen wat anders wat design betreft. De Siemens is meestal iets duurder dan de Bosch. In dit geval zouden wij dan gaan voor deze Bosch. het is tenslotte een inbouw.

AEG is een Amerikaans merk van het bedrijf Electrolux. Zanussi is een merk van Whirlpool en ook Whirlpool is Amerikaans. Beide merken worden in Europa in Italië geproduceerd. Deze beide merken zijn voordeliger dan de Duitse merken. Wanneer je wat minder uit wil geven dan de Duitse merken (100 euro) zouden wij in dit geval gaan voor de AEG.

Svalna Koelkast IKEA voor Hoge Kast

Klein Model Koelkast in een Hoge Kast

Eerder hadden we het al over de techniek van een onderbouw koelkast. De kleine modellen koelkasten die in een hoge kast geplaatst kunnen worden, hebben dezelfde techniek als de losstaande modellen. Ze raken hun warmte aan de achterkant kwijt.

Wanneer overweeg je deze koelkast modellen?

Dit model wordt eigenlijk niet heel vaak verkocht. Alleen wanneer je ernstig ruimte tekort hebt en geen behoefte hebt aan een vriezer in de keuken, koop je dit model.

Het voordeel van dit model is namelijk dat je extra kastruimte hebt op de plaats waar je bij een koel vries combinatie de vriezer zou verwachten. Natuurlijk kan je dit ook omdraaien door de koelkast lager in de kast te plaatsen en de ruimte in plaats van onder, boven de koelkast te laten.

Koel Vries Combinatie in Hoge Kast

De Koel vries combinatie is veruit het meest populaire apparaat binnen de inbouw categorie. In ieder geval in Nederland en zeker in de randstad zal je in 85% van de keukens dit koel apparaat aantreffen.

Onderaan dit artikel zullen we de verschillende functies van deze koelkasten behandelen. Deze zouden een belangrijke rol moeten spelen in de keuze van je koelkast en de hoeveelheid euro’s die je bereid bent te betalen.

De beste Koel Vries Combinaties voor een hoge kast op dit moment

Grote 1 deurs inbouw koelkasten

Dit model komen we het meest tegen in zeer grote keukens. In de randstad omgeving zien we deze relatief weinig.

Mensen met een grote keuken kiezen er vaak voor om twee hoge kasten naast elkaar te plaatsten. In de ene kast bevindt zich dan een grote koelkast en in de ander een vriezer.

In enkele gevallen kiezen mensen die geen of zeer weinig vriesruimte nodig hebben in de keuken ook weleens voor dit model. Zij maken of helemaal geen gebruik van een vriezer of hebben er een in de garage of de schuur.

In dit geval wordt vaak gekozen voor het model met een klein vriesvak bovenin.

Siemens Grote Koelkast
Siemens KI81RAD30

Losstaande Tafelmodellen

Deze koelkast modellen vinden we vooral terug in verwarmde garages of schuren. Ook in studentenwoningen waarbij de functie en de prijs een stuk belangrijker zijn dan het uiterlijk.

Over het algemeen kunnen we stellen dat dit de voordeligste koelkasten zijn. Ook deze modellen zijn beschikbaar met of zonder vriesvak. De functies op deze modellen zijn vaak erg beperkt.

Met of zonder vriesvak

Groot model Losstaand

In Nederland is dit het op een na populairste model. Sommige mensen vinden het mooi om hun keukenkast lijn op te breken met een losstaande koelkast vriezer combinatie. Veelal zijn deze van roestvrij staal.

Naast onderstaand verschillen is er voor dit model nog een belangrijk verschil in prijs en kwaliteit. Dit betreft met name de kwaliteit van het RVS. Voordelig roestvrij staal is super gevoelig voor vingerafdrukken.

Zelfs wanneer je iemand bent die zich niet snel aan dit soort dingen stoort, is de kans groot dat dit je wel gaat storen. Tenzij je constant aan het poetsen bent. Wij raden een model aan om iets meer t betalen voor een goede kwaliteit RVS.

Vijf dingen die een Amerikaanse Koelkast populair maken onder Nederlanders

Een Amerikaanse koelkast kenmerkt zich door een dubbele deur. De Linkerdeur is dan meestal het vries gedeelte en de rechter deur het koel gedeelte. De linkerdeur is dan vaak ook iets smaller dan de linker. Toch zijn er ook veel modellen zonder vriezer te verkrijgen waarbij beide deuren Koeling zijn.

Een Amerikaanse koelkast is dus ook behoorlijk groot en losstaand. Een ander kenmerk van een Amerikaanse koelkast is dat deze aan de buitenkant vaak een ijsblokmaker hebben. Je kan hier dan een beker onderzetten en de koelkast produceert dan met een enkele druk op de knop ijsblokjes.

De meeste van deze modellen zijn in RVS kleur. Tegenwoordig zijn ook de zwarte modellen steeds populairder in Nederland en België

Is goedkoop altijd duurkoop?

Wat bepaalt de prijs van verschillende Koelkast Modellen?

Naast het verschil in functies, spelen de volgende zaken een rol bij het bepalen van de prijs.

  • Inhoud van de Koelkast
  • Voor een grotere inhoud betaal je ook meer
  • Energielabel
  • Wanneer je een wat ouder model koelkast hebt en je zou deze inruilen voor een nieuw model met label A+ of hoger. Kan je ongeveer 20-30 euro per jaar aan energie kosten besparen. Je betaalt in de regel wel weer extra voor een energiezuinige koelkast.
  • Inrichting/Design
  • Sommige modellen hebben bijvoorbeeld groentelades op rails anderen hebben alleen een schuifbak.
  • Merknaam
  • Het spreekt voor zich dat sommig merken duurder zijn dan andere. Dit betekent echter niet altijd dat deze merken ook beter zijn.
  • Garantie
  • Garantie varieert over het algemeen van 2 tot 10 jaar garantie. Vaak betaal je voor meer voor een koelkast, maar zeker niet altijd.
geurtjes uit de koelkast verwijderen

Vervelende Geur in de Koelkast Verwijderen

Duurste auto's ter wereld 2020

Top 10 duurste auto’s ter wereld die wij niet kunnen kopen in 2020