,


Sinterklaasliedjes die Iedereen Zou Moeten Kennen

Wat zijn de favoriete sinterklaasliesdjes van Nederland? Wij hebben de top 10 voor u hieronder op een rijtje gezet. Ziet u een liedje dat u aanspreekt, dan leveren wij alles dat u verder nodig heeft. Wilt u wellicht de “Zie Ginds Komt de Stoomboot” tekst, geen probleem. Klikt u op de link bij het liedje voor de songtekst.

Ook leveren we de bladmuziek erbij voor de getalenteerde muzikanten onder ons. Tot slot kunt u wellicht ook wel de rijmmachine gebruiken om leuke sinterklaas gedichten te maken met een beetje hulp. Mocht je hulp kunnen gebruiken bij het schrijven van een leuk gedicht, kijk dan eens naar deze leuke sinterklaas rijmmachine. Er is zowel een online als offline variant te verkrijgen van het rijmwoordenboek.

Speelgoed algemeen

1. Zie Ginds Komt de Stoomboot

Het meest populaire nummer in onze top 10 is zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Ironisch dat het liedje dat vooral gezongen wordt wanneer sinterklaas in aantocht is, ook onze top 10 opent.

Zie Ginds Komt de stoomboot tekst sinterklaasliedjes

Zie ginds komt de stoomboot,
uit Spanje weer aan.

Hij brengt ons Sint Nicolaas,
ik zie hem al staan.

Hoe huppelt zijn paardje
het dek op en neer.

Hoe waaien de wimpels,
al heen en al weer.

Zijn knecht staat te lachen
en roept ons reeds toe:

“Wie zoet is krijgt lekkers,
wie stout is de roe”

Oh, lieve Sint Nicolaas,
kom ook eens bij mij.

En rijd toch niet stilletjes
ons huisje voorbij

Klik hier voor Zie ginds komt de Stoomboot bladmuziek

2. Sinterkaas is Jarig

Natuurlijk mag dit sinterklaasliedje niet ontbreken in de top 10. Wel het origineel en niet de variant met de pot.

Sinterklaas is jarig!
Ik zet mijn schoen vast klaar.
Wellicht dat hij hem vol doet,
met ja wist ik het maar.
Ook leg ik wat haver
en wat hooi voor ’t paard.
Want dat trouwe beestje,
is dat heus wel waard.

Als de kleintjes slapen,
komt de goede Sint.
Die van alle kinderen,
ons het meest bemint.
Het paardje, zwaar beladen,
trekt hij met zich voort.
En zijn knecht vertelt hem,
wat hij heeft gehoord.

Sinterklaas is jarig!
Ik zet mijn schoen vast klaar.
Wellicht dat hij hem vol doet,
met ja wist ik het maar.
Ook leg ik wat haver
en wat hooi voor het paard.
Want dat trouwe beestje,
is dat heus wel waard.

3. Zie de Maan Schijnt door de Bomen

Zie de maan schijnt door de bomen.
Makkers staakt uw wild geraas.
‘t Heerlijk avondje is gekomen,
‘t avondje van Sinterklaas.

Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.

4. Sinterklaas Goed Heiligman

Sinterklaas, goed heiligman.
Trek je beste tabberd aan.
Rijd er mee naar Amsterdam,
van Amsterdam naar Spanje.

Appeltjes van Oranje,
pruimpjes van de bomen,
Sinterklaas zal komen.

5. Sinterklaasliedjes nummer vijf: Hoor Wie Klopt Daar Kinderen

Hoor wie klopt daar kinderen, (2x)
hoor wie tikt daar zachtjes tegen ‘t raam.
‘t Is een vreemdeling zeker,
die verdwaald is zeker,
ik zal eens even vragen naar zijn naam.

Sint Nicolaas, Sint Nicolaas,
breng ons vanavond een bezoek
en strooi dan wat lekkers,
in de één of andere hoek.
Stoute kinderen, zegt hij,
krijgen knorren, zegt hij,
of een zakje, zegt hij, met wat zout.
Want je weet wel, zegt hij,
dat Sint Nicolaas, zegt hij,
van die stoute kinderen heel niet houdt.

Sint Nicolaas, Sint Nicolaas,
breng ons vanavond een bezoek,
en strooi dan wat lekkers,
in de één of andere hoek. Koekoek!

Sinterklaas gedichten Rijmmachine

Wil je een superleuk gedicht schrijven voor een sinterklaas surprise? Met de rijmmachine maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dit is hoe het werkt: je typt het woord dat je wilt rijmen in de rijmmachine, de machine geeft je een lijst met woorden welke rijmen op het ingevoerde woord. Op deze manier moet je zelf toch nog wat moeite doen. Er komt geen kant en klaar gedicht uitrollen. Zo houd je het gedicht persoonlijk, maar maak je het jezelf toch een stuk gemakkelijker. Klik op de afbeelding hieronder voor de rijmmachine.

rijmmachine gebruiken voor sinterklaas gedichten

Sinterklaasliedjes zonder Zwarte Piet

In onze sinterklaasliedjes komt Zwarte Piet niet voor. Dit is uiteraard een bewuste keuze. We zijn erg groot fan van feesten, maar niet van tradities. Tradities hebben vaak namelijk een aantal wat ons betreft kwalijke eigenschappen. Op de eerste plaats geven tradities de indruk dat ze al eeuwen onveranderd zijn, terwijl dit niet zo is. ( Zwarte Piet is uitgevonden door een leraar in Amsterdam in 1850, het Sinterklaas feest zelf is al veel ouder). Op de tweede plaats spelen tradities in op de gevoelens van mensen, het zorgt voor een gevoel van gedeelde identiteit (maar ook voor geen gedeelde identiteit met mensen die deze traditie niet vieren) en dit zorgt ervoor dat rationele discussies over de inhoud van een traditie vaak moeilijk te voeren zijn. Het speelt namelijk in op het gevoel van mensen.

Tradities en Belichaamde Kennis

Denk je er weleens over na dat wij als mensen behoorlijk veel kennis hebben, die we maar heel moeilijk af kunnen leren? Kennis die onderdeel is geworden van onszelf, we voelen het in ons lichaam. Het is net zo natuurlijk voor ons als ademhalen zelf. Denk maar eens aan fietsen. Je denkt hier niet bij na ( linker trapper kracht zetten, rechter trapper kracht zetten, trekken aan linkerhand, duwen met rechter hand). Je kan dit waarschijnlijk ook nooit meer afleren. We noemen dit belichaamde kennis. Je hebt de kennis, maar staat er eigenlijk nooit bij stil dat je deze kennis hebt en kan het ook bijna niet afleren.

Deze belichaamde kennis kan ons zelfs aangeleerd worden als het om gevoelens gaat. Hoe ‘wij’ reageren of ons lichaam reageert op bepaalde situaties. Hoe zou een overtuigd katholiek zich voelen wanneer je een kruis met daarop Jezus afgebeeld zou verbranden voor zijn of haar ogen? En hoe zou hindoe zich of haar voelen bij dezelfde gebeurtenis?

Hoe zou een Nederlander zich of haar voelen wanneer het Nederlands voetbal elftal de aankomende wedstrijd tegen Brazilië verplicht het Duitse tenue moet dragen? Voelt een Duitse speler zich hetzelfde bij deze zelfde gebeurtenis? Hoe kan het dat iemand die misschien slechts 5 kilometer verderop woont, net over de grens, compleet andere gevoelens overhoudt aan dezelfde gebeurtenis? Hoe kan het dat dit plaats gebonden is? Is dit iets individueels of zullen de meeste mensen die zichzelf Nederlander of Nederlandse voelen hetzelfde voelen? Dit zijn voorbeelden van belichaamde kennis.

Hoe wordt kennis belichaamde kennis?

Zonder het al te ingewikkeld te maken, kunnen we stellen dat rituelen ( gebruik van symbolen en herhaling) ervoor kunnen zorgen dat mensen deze symbolen, rituelen en tradities gebruiken om zichzelf een bepaalde identiteit toe te kennen.

Heel simpel gezegd voor bovengenoemde voorbeelden. Ik ben katholiek en mijn symbolen zijn de bijbel, de kerk een kruis, Jezus, Maria enzovoorts. Mijn symbolen zijn niet een maan en een ster, een moskee. Ik ben Nederlander en mijn symbolen zijn een vlag van Rood Wit Blauw, de kleur Oranje is voor mij belangrijk, het Wilhelmus enzovoorts. Traditioneel vier ik Kerst, Sinterklaas, Pasen. Iemand die geen kerst, Sinterklaas en Pasen viert is niet zoals ik. Dit is de ander.

Door constant een associatie te maken met je eigen identiteit en deze rituelen,symbolen en tradities bepalen deze rituelen, symbolen en tradities een gedeelte van je identiteit. Een persoon heeft ook altijd meerdere identiteiten op verschillende schalen. Zo ben je bijvoorbeeld Europeaan, Nederlander, Amsterdammer, Student en Tennisser. Het moraal van dit verhaal is dat tradities en de manier waarop deze ingestoken zijn ons vaak onbewust verschaffen met een bepaald denkbeeld over de wereld, een denkbeeld die voor een deel onze identiteit(en) bepaald, maar dus ook de manier waarop we over sommige dingen denken.

Wat is dan het Probleem met Zwarte Piet in Sinterklaasliedjes?

Naast allerlei andere problemen welke hier niet zal noemen (zoals de klassieke black face) is er volgens ons nog een veel groter probleem met het ritueel. Een probleem waarin de rol van Sinterklaas minstens even belangrijk is als die van Zwarte Piet. Het gehele ritueel verwijst nogal naar het koloniale naar de zogenaamde “white men’s  burden (last)”. Het idee dat de blanke man slimmer en geciviliseerder is dan donkere mensen en dat deze mensen (barbaren) de hulp/leiding nodig hebben van de blanke man.

Een Kritische Blik

Wanneer we kritisch naar het Sinterklaas ritueel kijken zien we een blanke man die leiding geeft aan allemaal zwarte mannen (de afbeelding van zwarte piet, de black face, is het stereotype dat we hebben geleerd over zwarte mannen uit Afrika, waarbij voor blanke mannen uit het koloniale tijdperk opvallende gelaatstrekken sterk overdreven worden, denk hierbij aan het kroes haar en het rood van de lippen en de grootte van de lippen.).

De blank man, die overduidelijk de leiding heeft, wordt getoond als erg intelligent, wijs, verstandig een goede leider. De donkere mannen, de zwarte Pieten, als sterk en behendig, acrobatisch, maar meestal niet erg slim. Naast de uiterlijke kenmerken praten zwarte pieten ook met een zware stem (een ander stereotype voor donkere mannen uit Afrika). De zwarte pieten gedragen zich met regelmaat erg kinderlijk en als een soort clowns en zouden er een groot zooitje van maken zonder de leiding van Sinterklaas.

Samenvattend

Wanneer je in acht neemt hoe de onbewuste internalisering van sommige vormen van kennis werkt, kan je je misschien een voorstelling vormen van wat deze voorstelling van het sinterklaas ons onbewust leert. Het leert ons denken in stereotypen en in rassen. Iemand met een lichte huidskleur is slimmer dan iemand met een donkere huidskleur. Iemand met een donkere huidskleur is sterk en fysiek behendig, maar veel hersenen heeft hij of zij niet. We begrijpen dat dit voor veel mensen ver gezocht is, maar het internaliseren van bepaalde gevoelens is ook een complex gebeuren. Toch is dit de manier om de ideeën van grote groepen mensen op elkaar af te stemmen.

Vanwaar de Heftige Reacties van Mensen bij de Discussie?

Bijkomend voordeel is dat bovengenoemde symbolen, tradities en rituelen dus gekoppeld zijn aan gevoel/emoties. Het lastige hiervan is dat er dus moeilijk te discussieren is op basis van rationele gedachten. bijkomend is dat het onderdeel is gewrden van de identiteit van mensen. Zij kunnen dit dus ervaren als afbraak aan hun eigen identiteit. Nog belangrijker denken wij dat het te maken heeft met wat een bekende sociale wetenschapper (Ghassan Hage) “Governmental Belonging” noemt. Dit betekent dat sommige mensen in een bepaald gebied, bijvoorbeeld een land, het gevoel hebben dat zijn het recht hebben om mee te beslissen in hoe deze plek wordt bestuurd en wat de regels van de plek zouden moeten zijn (governmental belonging) en andere mensen het idee hebben dat ze eigenlijk meer te gast zijn. Zij mogen er wel wonen, maar zeker niet meedenken en mee beslissen over de invulling van het landsbestuur (non-governmental belonging).

Wij denken dat de verhitte discussie vooral komt doordat een bepaalde groep mensen, die zich voorheen als gasten gedroegen, zich nu gedragen als mensen die onderdeel willen zijn van de invulling van dit land. Zij vinden dat ze ook het recht hebben om mee te denken over de invulling van normen, waarden en regels. De andere groep mensen vindt eigenlijk dat deze groep mensen (vooral vanwege hun huidskleur) blij mogen zijn dat ze hier mogen wonen, maar zeker niet mee mogen beslissen over de invulling van dit land. In de ogen van veel van deze laatste groep mensen (bewust of onbewust) zijn de eerste groep mensen gasten en geen “echte” Nederlanders en zullen ze dit ook nooit worden. In onze optiek is dit de definitie van racisme en heeft iemands huidskleur niets te maken met het Nederlander zijn of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

moppen over Belgen

Dit Zijn de Ergste Belgen Moppen

Tien Voorspellingen van Nostradamus

De 10 Bekendste Voorspellingen van Nostradamus