,

Welke aan Cognac verwante drank komt uit Zuidwest Frankrijk?

Iedereen heeft weleens gehoord van de drank cognac. Misschien heb je deze zelf al eens geproefd. Wat is cognac precies? Waar wordt de drank van gemaakt? En welke aan Cognac verwante drank komt uit Zuidwest Frankrijk?

Wat is Cognac?

Het is een alcoholische drank van 40% alcohol of hoger. Om cognac te mogen heten moet het gedistilleerd worden in het West Franse district Charente. In dit district ligt de relatief kleine plaats dat dezelfde naam heeft als de drank en welke ongeveer 19.000 inwoners telt. De drank is uiteraard vernoemd naar de stad.

De streek waar cognac wordt gemaakt

Waar wordt Cognac van gemaakt?

De drank wordt gedistilleerd uit witte druiven. Om cognac te mogen heten moet het aan meerdere eisen voldoen. Het moet dus onder andere gedistilleerd zijn in de buurt van de gelijknamige plaats. Daarnaast moet het ook dubbel gedistilleerd worden. Alleen bepaalde druivenrassen mogen worden gebruikt bij het stoken van deze brandy. Het alcoholpercentage moet dus tenminste 40% bevatten en de drank moet minimaal 2,5 jaar worden gerijpt in vaten van eikenhout.

Wellicht heb je weleens een fles cognac gezien met allerlei verschillende termen zoals VS of VSOP. Deze termen geven aan hoe lang het brouwsel gerijpt heeft in het vat. Over het algemeen geldt dat de drank beter wordt naarmate deze langer wordt gerijpt. Natuurlijk stijgt in dit geval ook de prijs.

VS betekent dat de drank 2,5 jaar gerijpt is. Letterlijk betekent het Very Superior. VSOP betekent Very Superior Old Pale en dat wil zeggen dat het minimaal 4,5 jaar gerijpt is. XO ook wel Napoleon genoemd staat voor Exceptionally Old en is minimaal 6,5 jaar gerijpt. Tot slot is er tegenwoordig ook nog extra extra old (XXO) welke een rijping in het vat heeft gehad van tenminste 14 jaar.

Duurdere kwaliteit remy martin 6,5 jaar rijping XO

Bekende Cognac merken zijn:

Martell en Joseph Guy zijn over het algemeen wat goedkopere soorten. Deze zijn volgens kenners dan ook vaak van iets minder kwaliteit. Courvoisier en Henessy zijn met hun VS cognacs al wat duurder evenals Rémy Martin. Deze laatste merken hebben vaak ook oudere cognacsoorten beschikbaar dan de twee eerder genoemde merken.

Hoe te drinken?

Onderstaande video legt uit (in het Engels) wat het etiquette omtrent het drinken van deze brandy is. Op deze manier haal je als het goed is het beste uit je brandewijn.

 

 

Wat is de Cognac uit Zuidwest Frankrijk?

Iets ten zuiden van de streek Charente wordt een soort gelijke drank gebrouwen. Zoals je hierboven juist gelezen hebt, mag deze drank echter geen cognac heten. Dus welke aan Cognac verwante drank komt uit Zuidwest Frankrijk? Het antwoord op deze vraag is Armagnac. Deze drank is vernoemd naar een oud graafschap dat in de huidige regio Occitanië lag.

De drank bestaat al sinds de twaalfde eeuw en wordt in tegenstelling tot cognac slechts eenmaal gedistilleerd. De regels voor de druifsoorten zijn overigens wel exact hetzelfde.De armagnac behoudt meer van de smaakstoffen van de druif ten opzichte van de cognac. De kwaliteit- en leeftijdsaanduidingen zijn hetzelfde als bij cognac.

Mocht je ook interesse hebben in wodka, kijk dan eens bij dit artikel.

 

 

Mooie Gele deur op een typisch Brits huis

Slotenmaker Diensten Afnemen tegenover Doe Het Zelf

culinair aan het water in Zeeland

Restaurants in Zeeland aan het Water