,

Musea in Haarlem; de Leukste en de Beste

Beste Musea Haarlem

Wij komen graag in Haarlem. Zo komen we regelmatig bij boekhandel de Vries in Haarlem, een van de betere boekwinkeltjes in Europa (Bron). Het stadscentrum van Haarlem spreekt ons ook erg aan. Er zijn veel leuke café’s en restaurants en behoorlijk wat mooie architectuur. Ook de musea in Haarlem zijn de moeite waard. Wellicht niet allemaal, maar er zijn er zeker een aantal zeer de moeite waard om te bezoeken. Hieronder de musea die wij het allerleukst vinden.

Het Teylers Museum in Haarlem

Pieter Teyler was een van de vroegste verzamelaars in Nederland. Het Teylers Museum is dan ook het oudste museum van ons land. Je vindt er van alles zoals klassieke wetenschappelijke instrumenten en een grote muntenverzameling. Zelf vinden wij het Naturalis gedeelte, een gedeelte met fossielen en skeletten uit met name de oertijd ( ouder dan 10.000 v.C.), en de kunst afdeling met schilderijen het meest indrukwekkend. De schilderijen komen met name van Hollandse meester uit de Romantische tijd. Website: https://www.teylersmuseum.nl/nl

Musea in Haarlem Teylers

Musea in Haarlem; Frans Hals

Frans Hals is een van Nederlands bekendste schilders. Hij wordt dan wel niet in het rijtjee Rembrandt, van Gogh en Vermeer geplaatst, maar hij zit er toch niet zo ver onder. In het Frans Hals museum vind je het gros van zijn werken en nog veel meer schilderijen. Frans Hals zelf ligt begraven in de Bavo Kerk aan de grote Markt. Voor slechts een paar euro kunt u hier naar binnen. Ook dit is ten zeerste aan te bevelen.

Het Dolhuys

Vlakbij het centraal station van Haarlem ligt het Dolhuys. Een uiterst interessant museum dat je een blik geeft in de wereld van de psychiatrie op meerdere facetten. Zo leer je meekijken in de geest van een psychiatrisch patiënt en kom je erachter of jezelf misschien wel ooit in aanmerking was gekomen voor een psychiatrische afdeling. Omgang met psychiatrische patiënten is in de loop der jaren (gelukkig) erg veranderd. Ook in de geschiedenis van de psychiatrie krijg je een fantastische inkijk inclusief de vroeger gebruikte instrumenten om geestesziekten te “behandelen”. Deze behoort zeker tot een van de betere musea in Haarlem

Molen de Adriaan op een Oude Verdedigingstoren

Een van de bekende Jopen bieren is naar deze molen vernoemd. De molen werkt ook nog steeds en eens per jaar worden met de maalsteen meel gemalen van granen en deze worden verkocht. In dit museum leer je niet alleen de geschiedenis van de Adriaan, maar ook van andere imposante gebouwen in Haarlem, waar je vanaf de molen mooi op neer kan kijken. Ook krijg je een korte introductie over het ontstaan van de windmolen in Nederland. Entree kost slechts een paar euro inclusief rondleiding. We kunnen oprecht zeggen dat dit museum ons ontzettend heeft verrast. Een uurtje vermaak en interessante kennis voor het leven. Zeker ook aan te raden voor Haarlemmers die meer willen weten over hun stad.

Museum Molen de Adriaan

De Oude Vleeshal

Wellicht niet het beste museum van Haarlem, maar geheel gratis. Je vindt hier een originele opgravingsplek en archeologische vondsten uit Haarlem. De meeste van deze vondsten komen uit de tijd van de tachtigjarige oorlog. Veel meer dan twintig minuten zal je waarschijnlijk niet doorbrengen in dit museum. Toch is het zeker de moeite waard om hier even binnen te lopen wanneer je je in de buurt van de grote markt bevindt. Het gebouw van de vleeshal zelf is ook zeker de moeite waard om even te bewonderen.

Een van de Populairste Musea in Haarlem; Corrie ten Boom Huis

Dit museum is zowel bij Nederlandse als buitenlandse toeristen erg populair. Het museum bevindt zich in de bekende Barteljorisstraat (Monopoly) boven juwelier Ten Boom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp Corrie ten Boom mensen die gezocht werden door de Duitsers. Vaak was dit vanwege hun niet Arische “ras”. Het huis is nog zo goed als in dezelfde staat als in de tweede wereldoorlog. Een gids vertelt je graag wat er zich in het huis afspeelde en laat zien waar Corrie ten Boom de mensen verborgen hield. Corie ten Boom is natuurlijk niet zo bekend als Anne Frank, maar toch komen bezoekers van ver om dit museum te bezoeken. Absoluut de moeite waard.

Een mop een grap een raadsel lachen

Een Mop, een Grap en een Raadsel

Soorten Raamfolie Nederland

Verschillende Soorten Raambekleding Nederland