, ,

De juiste temperatuur van een koelkast

Om goed te functioneren, is de juiste koelkast temperatuur van belang. De temperatuur van de omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Wist je dat koelkasten in Nederland gemaakt zijn voor een omgevingstemperatuur van 10 -35 graden?

In bijvoorbeeld Alaska waar de omgevingstemperatuur bijna altijd onder de 10 graden is, werken deze modellen niet en hebben ze andere koelkasten. Wist je trouwens dat ze op veel plekken in Alaska juist koelkasten gebruiken om ervoor te zorgen dat de etenswaren niet bevriezen?

Ditzelfde geldt voor gebieden waar de gemiddelde temperatuur hoger is dan 35 graden. Dit is ook de reden dat je niet iedere koelkast of vriezer zomaar in je garage of schuur neer kan zetten. Het standaard keukenmodel zal hier niet goed of helemaal niet werken.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een nieuwe koelkast hebben we hieronder een aantal top 10 overzichten van de beste koelkasten van dit moment.

Koel Vries Top 10  Tafelmodel Top 10  Amerikaans Top 10

Hoe werkt het principe van een koelkast?

Overal bevinden zich bacteriën. Ook op ons voedsel. Wanneer het aantal bacteriën per vierkante cm meer dan een bepaalde hoeveelheid is, is het voedsel bedorven. Dit wil zeggen dat er zoveel bacteriën opzitten dat ons lichaam deze niet goed kan verwerken en we ziek worden wanneer we deze voedingswaar toch eten.

bacteriën in de koeling

Deze bacteriën vermenigvuldigen zich onder warme temperaturen een stuk sneller dan onder koudere temperaturen. De gemiddelde temperatuur van een koelkast is daarom 5 graden Celsius. Onder deze omstandigheden kunnen we voedingswaren langer bewaren. Een temperatuur rond de 5 graden is dus de juiste temperatuur voor een koelkast.

Wanneer we voedsel invriezen kunnen we dit vaak tot 1 jaar bewaren omdat het de bacteriegroei zeer sterk afremt. Ook hier speelt de temperatuur een rol. Over het algemeen stellen we dat je bij -24 graden de meeste voedingswaar 1 jaar kan bewaren. Per 8 graden warmer neemt dit met 3 maanden af. Dus wanneer je vriezer op -12 graden staat kan je nog maar een half jaar bewaren en op -6 slechts 3 maanden.

Koud maken levert ook warmte op

Achterin de koelkast lopen koelelementen en bevindt zich ook een motor. Beide worden warm bij het aanmaken van koude lucht. Dit werkt hetzelfde als bijvoorbeeld een airconditioning. Het is belangrijk dat het apparaat zijn warmte kwijt kan aan de achterkant. Zorg er daarom altijd voor dat je het apparaat nooit helemaal tegen de muur aan zet met de achterkant.

De temperatuur van je koelkast wanneer je op vakantie gaat.

Wanneer je op vakantie gaat, is je koelkast vaak een stuk leger of soms helemaal leeg. Ook wanneer je koelkast helemaal leeg is, zijn er nog bacteriën in je koelkast aanwezig. Sommige mensen vinden het fijn om de stekker van de koelkast eruit te halen wanneer zij op vakantie gaan.

De temperatuur zal stijgen en de bacteriën zich vermenigvuldigen. De kans is groot dat je koelkast niet lekker ruikt wanneer je terug komt.

Wanneer je de koelkast goed reinigt met anti bacteriële schoonmaakmiddelen of misschien beter met warm water en sinaasappel of citroen, verklein je de kans hierop natuurlijk aanzienlijk.

Koelkast met verhoogde temperatuur in vakantiestand

Sommige koelkasten, zoals het model hierboven, hebben een speciale vakantie stand. Deze verhoogt de temperatuur van de koelkast naar 11 graden en zorgt ervoor dat je stroom bespaart. De koelkast is niet koud genoeg meer om etenswaren in te bewaren maar wel koud genoeg om zeer snelle ontwikkeling van bacteriën te remmen.

Wanneer je deze functie niet hebt, kan je zelf vaak de temperatuur van je koelkast instellen. Je doet dan vaak via een draaiknop. Wanneer je koelkast normaal op stand 3 staat, kan je deze verlagen naar stand 1. Zorg er wel voor dat je de koelkast vooraf goed schoonmaakt. Indien je een koel vries combinatie hebt, zal ook de temperatuur van de vriezer stijgen, waardoor deze niet meer zo lang houdbaar zijn.

Wat beïnvloedt de temperatuur nog meer?

Geloof het of niet maar ook de inhoud van de koelkast heeft invloed op de temperatuur. Een volledig lege koelkast zal nooit goed op temperatuur komen. Een goed gevulde koelkast wel.

Je moet je voorstellen dat de producten in de koelkast koude temperatuur vasthouden en daarmee de koelkast helpen. Wanneer je koelkast voor slechts 30% gevuld is, moet je koelkast harder werken om op temperatuur te blijven. Je koelkast zal dan ook meer elektriciteit verbruiken.

Wat valt er nog meer te weten over de temperatuur in de koelkast?

Koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Dit is zelfs van toepassing in de koelkast. Onderin de koelkast is de temperatuur kouder dan bovenin. Dit kan soms wel 6 graden schelen en hangt af van het model koelkast.

Wanneer je een volledige koelkast hebt, zal de lucht in de koelkast niet worden gecirculeerd. Dit betekent dat de temperatuur onderin de koelkast wel 6 graden kouder kan zijn dan bovenin. Je dient rekening te houden met de manier waarop je de koelkast indeelt.

Eieren hebben bijvoorbeeld minder koude temperatuur nodig dan je komkommer. De komkommer gaat dus onderin en de eieren bovenin.

koelkast met recirculatie functie van inventum

Wanneer je een koelkast met circulatie functie aanschaft, hoef je hier geen rekening mee te houden. Deze koelkasten zijn er vaak vanaf 500 euro voor een koel vries combinatie. De lucht wordt dan door de koelkast gecirculeerd waardoor de temperatuur binnen de koelkast niet meer dan 3 graden afwijkt.

Je herkent deze koelkasten aan een ventilator bovenin je koelkast zoals bijvoorbeeld de afbeelding hierboven van deze Inventum koelkast. Sommige van deze modellen met recirculatie hebben zelfs een koolstof filter bij de ventilator voor het tegengaan van vervelende geurtjes in de koelkast.

Wil je meer weten over koelkasten, zoals bijvoorbeeld het vervoeren van een koelkast of de verschillende functies van koelkasten, klik dan hier om naar het hoofd artikel te gaan.

Veelgestelde Vragen

Wat is de Ideale Temperatuur van een koelkast?

De temperatuur van het koelgedeelte moet tussen de 5 en 8 graden zijn

Welk gedeelte van de koelkast is het koudst?

Koude lucht zakt naar onder. De koelkast is hier dus het koelst. Dit kan wel 3 graden verschillen van bovenin.

Een Chromebook wat is dat?

Moeder en dochter zoeken iets uit in de koelkast

Laat je Koelkast langer leven; alles over koelkasten