,

Rummikub spelregels: alle regels op een rijtje!

Rummikub van Goliath

Voor iedereen die graag een ouderwets potje Rummikub speelt op z’n tijd. Staan in dit artikel alle Rummikub spelregels overzichtelijk en vooral gemakkelijk uitgelegd.

Dit nostalgische bordspel behoort al jaren tot de meeste ideale spelletjes, om met het hele gezin (max. 4 spelers) of met z’n tweeën te spelen. Mits iedereen natuurlijk de regels kent.

Alle regels van het spel rummikub op een rijtje

Rummikub speluitleg

Als gezelschapsspel voor jong en oud wordt Rummikub gespeeld met rechthoekige stenen en draait het om cijferseries en gekleurde nummers. Het spel wordt door twee tot vier spelers gespeeld en is bedoeling om zo snel mogelijk alle stenen kwijt te raken op het speelveld.

Tijdens het spel is het de bedoeling om als speler zo snel mogelijk al je stenen die op jouw plankje staan weg te spelen. Dit doe je door gekleurde cijferseries en combinaties te maken en deze op het speelveld uit te leggen. Hiervoor kun je zowel de stenen op het speelveld, als die van je opzetplankje gebruiken.

Het spel vraagt behoorlijk wat concentratie, inzicht en tactische beslissingen, maar de Rummikub spelregels zijn daarentegen snel en gemakkelijk te leren. Een spelletje duurt gemiddeld met vier spelers ongeveer 60 minuten.

Rummikub bestaat uit 106 stenen inclusief twee jokers. Elke speler krijgt aan het begin één opzetplankje en pakt 14 stenen. Het is de bedoeling dat iedereen vanaf het begin probeert de stenen gerangschikt in rijtjes of series op z’n plankje te plaatsen.

De cijfers van de speelstenen lopen van 1 tot 13 en bestaan uit vier verschillende kleuren (rood, zwart, geel en blauw). Om te beginnen trekt iedereen één steen, wie het hoogste cijfer trekt, mag beginnen. De stenen mogen vervolgens weer terug in de zak. De speler die er als eerste in slaagt om al zijn of haar spelen op het speelveld te leggen is de uiteindelijke winnaar!

Rummikub spelregels

Uiteraard horen bij het spelletje Rummikub bepaalde spelregels. Gedurende het spel maak je als speler series van opeenvolgende cijfers in dezelfde kleur. Zo leg je bijvoorbeeld een serie zwarte cijfers 4, 5, 6. Een complete serie bestaat uit de stenen 1 t/m 13.

Daarnaast kun je series leggen van minimaal drie stenen met hetzelfde cijfer alleen zijn ze dan allemaal in een andere kleur aanwezig. Bijvoorbeeld een rode, zwarte en gele 6 tot maximaal 4 kleuren. Er mag ook maar 1 kleur per serie op tafel worden gelegd.

Als speler dien je tijdens de eerste ronde minimaal 30 punten op tafel te leggen. Lukt dit niet, dan moet je een extra pakken en zul je moeten wachten tot de volgende beurt. Je kunt deze punten behalen door meerdere series in een keer op tafel te leggen.

Niet te vergeten bij alle Rummikub spelregels, zijn de jokers. Heb je toevallig een joker? Dan mag deze niet worden ingezet om die eerste 30 punten te behalen. Bovendien mag je daarbij niet stenen van medespelers gebruiken om aan die 30 punten te komen.

Als eenmaal de 30 punten zijn gelegd, dan mogen spelers series die op tafel liggen verschuiven. Echter is het wel belangrijk dat aan het einde van een beurt de series op tafel weer uit drie stenen bestaan en kloppen. Je kunt in principe dus ook gewoon 1 steen bijleggen of weghalen van een andere serie.

Tijdens de beurt mag je als speler zoveel stenen afleggen als je wilt. Kan je geen kwijt dan moet je een steen pakken. Jokers mogen overal gelegd worden op tafel.

Wie is de winnaar?

Als laatste van de Rummikub spelregels Degene die als eerste alle stenen van zijn of haar speelplankje kwijt is heeft gewonnen. Elke andere speler telt vervolgens de waarde van de overgebleven stenen bij elkaar op (jokers zijn 25 punten). De speler met de meeste punten heeft het spelletje verloren.

Als je sowieso van bordspellen houdt, kijk dan eens bij onze spellen top 10.

 

culinair aan het water in Zeeland

Restaurants in Zeeland aan het Water

Een Goede AED Kiezen

Een Goede AED, daar redt je Levens Mee