, ,

Laat je Koelkast langer leven; alles over koelkasten

Moeder en dochter zoeken iets uit in de koelkast

Ieder huishouden in Nederland of België heeft wel een koelkast. In onze moderne maatschappij kan je toch eigenlijk niet zonder. Wellicht ben je hier terecht gekomen omdat je in de markt bent voor een nieuwe koelkast. Of misschien heb je een probleem met je huidige koelkast en wil je weten of dit nog op valt te lossen. Wat je probleem of vraag over koelkasten ook is, wij hebben het antwoord.

Over het algemeen is dit artikel opgedeeld in twee delen. Op de eerste plaats zullen we kijken naar veel voorkomende problemen bij koelkasten. Welke zijn zelf op te lossen, welke zijn op te lossen met een monteur en welke zijn niet op te lossen?

Op de tweede plaats zullen we de verschillende soorten koelkasten onder de loep nemen. Je kan hierbij denken aan losstaande koelkasten of inbouw koelkasten, maar ook de verschillende functies die koelkasten hebben en hoe deze de prijs van een koelkast mede bepalen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Welke Problemen en vragen over koelkasten zien we vaak?

De vragen en problemen die we het meeste tegenkomen zijn in te delen in een aantal categorieën

 1. Temperatuur
 2. Geur
 3. Lekken van Water
 4. Vervoer van het apparaat
 5. Geluid
 6. Verschillende Modellen
 7. Verschillende Functies

In dit artikel zullen we bovengenoemde zaken kort bespreken. Indien je meer over een van de onderwerpen wilt weten, klik je simpelweg op de woorden hierboven om wat meer gedetailleerde informatie te lezen. Deze informatie kan je helpen om de levensduur van je huidige of toekomstige koelkast te verlengen.

Flesjes Heineken in de Vriezer op Koude Temperatuur

De Temperatuur

De temperatuur van je koelkast wordt mede bepaald door de omgevingstemperatuur. Daarnaast is de koelkast onderin kouder dan bovenin doordat koude lucht daalt. De ideale temperatuur van een koelkast is tussen de 5 en 7 graden Celsius.

Het doel van de lage temperatuur is het remmen van de bacterie groei. Hoe lager de temperatuur hoe minder snel bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Onder de 0 graden zijn de meeste voedselwaren bevroren. Toch geldt bovengenoemde principe ook voor bevroren producten. Producten bevroren op -6 graden Celsius kan je in de regel 3 maanden bewaren. Producten bevroren op -24 graden wel tot een jaar.

Lees hier meer over de temperatuur en de werking van een koelkast.

De Geur in je Koelkast

Koelkast temperatuur en geur kunnen een sterk verband hebben. Zoals hierboven reeds genoemd groeien bacteriën sneller bij warmere temperaturen. Deze bacteriën zijn vaak verantwoordelijk voor nare geurtjes in de koelkast.

Natuurlijk kan de koelkast ook stinken door een stink kaasje of andere etenswaren met een sterke geur, toch zijn het veelal de bacteriën die dit veroorzaken. Veelal komt dit doordat je voedsel te lang in de koelkast hebt laten liggen.

In sommige gevallen wordt het veroorzaakt doordat mensen hun koelkast uitzetten wanneer zij op vakantie gaan. Zelfs wanneer je alle voedselproducten uit de koeling verwijderd, blijven er nog bacteriën over. Wanneer het apparaat niet meer koelt en de binnenkant kamertemperatuur bereikt, zullen kleine hoeveelheden achtergebleven bacteriën al snel grote hoeveelheden worden.

Stank verwijderen van koelkast

De Stank verwijderen

Om de geur uit de koelkast te verwijderen raden we aan om de koelkast eerst helemaal schoon te maken. Gebruik het liefste een natuurlijk product met een hoge zuurgraad gemengd met water. Denk hierbij aan een limoen of aan schoonmaakazijn.

Als extraatje kan je daarna nog wat actieve kool in de koelkast leggen of een aantal partjes citroen. De koolstof neemt nare geurtjes op en dood de bacteriën. De citroen of limoen verdampt in de koelkast en dood zo ook achtergebleven bacteriën die geurtjes verspreiden. Voor meer oorzaken van stank in de koelkast klik je hier.

Lekkage van het Apparaat

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het afvoergootje in koelkasten nog weleens verstopt raken. Dit is de voornaamste oorzaak van het lekken van water. Gelukkig kan je dit snel zelf verhelpen. Beweeg het plasticje simpelweg een aantal keer goed heen en weer. Verwijder zichtbaar overtollig vuil en klaar is kees.

Een minder gemakkelijk zelf op te lossen oorzaak is uitgedroogde rubbers. Deze rubbers zorgen ervoor dat de koelkast hermetisch wordt afgesloten en geen kou verliest. Wanneer de rubbers zijn uitgedroogd, kunnen er scheuren onstaan die ervoor zorgen dat de deur niet meer goed sluit.

Wanneer dit het geval is bij jou koelkast, is deze waarschijnlijk al aardig op leeftijd. Wanneer de koelkast ouder is dan een jaar of 7 raden we aan om een nieuwe aan te schaffen.

Iemand langs laten komen om de rubbers te vervangen is vaak niet heel goedkoop. De kans dat er binnen een jaar of twee iets anders stuk gaat aan de koelkast is ook aanzienlijk. Helaas een nieuwe nodig.

Grote appliances vervoeren met een steekkar

Vervoer

Over het vervoer kunnen wij vrij kort zijn. Je kunt een koelkast het best vervoeren op zijn zijkant. Belangrijkste is dat je deze natuurlijk niet op de achterkant legt. Daarnaast is het erg belangrijk dat je het apparaat niet direct aanzet zodra deze weer rechtop staat.

Het is goed om hem minmaal 24 uur rechtop te laten staan voor je de stekker in het stopcontact steekt. Dit zorgt ervoor dat alle vloeistoffen weer naar de plekken kunnen zakken waar ze horen. Om het apparaat in huis te vervoeren kan je deze ook heel goed rechtop een steekkar zetten.

Inbouw Koel vries samsung
Samsung BRB260035WW

Nieuwe koelkasten maken meer geluid

Sinds een aantal jaar hebben koelkasten een andere techniek. Dit komt met name door strengere milieu voorschriften en het maken van duurzamere apparaten. Bepaalde CFK’s mogen niet meer worden gebruikt waardoor de techniek ietwat is veranderd.

De nieuwe techniek zorgt voor een minder stil apparaat. Geluiden die redelijk normaal zijn om te horen zijn een brommend geluid en af en toe een knetterend geluid. Niets om je zorgen over te maken dus, maar wel storend wanneer je bijvoorbeeld in dezelfde ruimte slaapt als je koelkast.

Verschillende Modellen Koel Apparaten

Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe koelkast zijn er tal van keuzes te maken. Als eerste maak je vaak de keuze voor een inbouw model of een losstaand apparaat. Daarna bepaal je of je een model wilt met alleen koeling of ook met vriezer.

Naast bovengenoemde punten kunnen modellen nog verschillen op de volgende dingen:

 • Formaat en inhoud
 • Design
 • Energielabel
 • Functies en mogelijkheden

In ons artikel over de verschillende modellen koelkasten, vriezers en koel vries combinaties gaan we uitgebreid in op deze verschillen. Op deze manier proberen we jou te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij het aanschaffen van een nieuw koel apparaat.

De juiste temperatuur van een koelkast

geurtjes uit de koelkast verwijderen

Vervelende Geur in de Koelkast Verwijderen