,

Chronische Keelpijn door Stress?

Vrouw in gele trui spuit keelspray tegen keelpijn

Als je lijdt aan chronische keelpijn en je arts heeft een medisch probleem uitgesloten, kunt je last hebben van angstgerelateerde of stress symptomen.

Heb je een brok in je keel?

Weet je, dat gevoel van een brok in je keel, waardoor het moeilijk wordt om te slikken? Het blijkt dat het kan voortkomen uit een ervaring die je moeilijk kunt verteren. Schokkende situaties zijn moeilijk te accepteren en daardoor kun je extra stress en spanning ervaren in de keel. Emoties willen uiteindelijk weer stromen en het inhouden van emoties zorgt voor een ophoping in dit geval bij de keel.

Slik je je gevoelens in?

Als je moeite hebt jouw gevoelens onder woorden te brengen en je voortdurend je emoties terugdringt, heb je vaak zin om te slikken. Als je jouw mening wilt uiten, zijn je stembanden wellicht klaar om te spreken. Maar door woorden terug te duwen in plaats van uit te spreken, wordt je keel veel strakker, waardoor deze kan opzwellen en pijnlijk worden.

Verlies je je stem?

Als dit klinkt als mumbo-jumbo, bedenk dan dat je ademhaling je emoties weerspiegelt. Als je angstig bent, adem je hoger in je lichaam, waarbij je oppervlakkig ademhaalt, wat kan leiden tot hyperventilatie.

Je stembanden verschuiven uit elkaar als je inademt en komen dichterbij als je uitademt.

Dus oppervlakkige ademhaling als gevolg van stress zet jouw stembanden onder druk. Het is geen wonder dat mensen keelpijn krijgen en zelfs hun stem kunnen verliezen als ze angstig of gestrest zijn.

Voor meer tips over stress bekijk de website trees of life over allerlei stress gerelateerde onderwerpen met tips en oplossingen.

Oefen langzame, diepe ademhaling.

De laryngeale zenuwen die de spieren van jouw stem aansturen, komen voort uit de nervus vagus. De nervus vagus gaat in overdrive wanneer je angstig bent, wat onder andere een verhoogde hartslag en bloeddruk veroorzaakt.

Een manier om met een angstgerelateerde keelpijn om te gaan, is door diep te ademhalen door de neus, waardoor de nervus vagus op een gunstige manier wordt gestimuleerd. Vaak gebruikt men het als een ontspanningstechniek.

Het is bekend dat diepe ademhaling de geest en het lichaam kalmeert. Adem langzaam in en uit via je neus, zodat je keel niet droog wordt. De druk van jouw stembanden wordt verlicht, je hartslag vertraagt ​​en je ervaart een gevoel van rust.

Oefen mindfullness-meditatie.

Als stress de oorzaak is van je zere keel, probeer dan mindfulness-meditatie. Leer je gevoelens kalm te benoemen in plaats van ze in te houden of stoom af te blazen. Apps kunnen jou begeleiden je stap voor stap naar een dagelijkse mindfulness-beoefening.

Hoewel volgens trees of life stress vaak de oorzaak is van een chronisch keelpijn probleem, kunnen er ook andere problemen de oorzaak zijn. Het kan komen door ademen door je mond of het kan verband houden met een schildklieraandoening. Het is in ieder geval belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen, maar meditatie en diepe ademhaling is gunstig voor keelpijn veroorzaakt door stress.

Beste Musea Haarlem

Musea in Haarlem; de Leukste en de Beste