,

Gaan Bollywood Films Alleen over Liefde en Dansen?

Bollywood Films

Iedereen heeft weleens van de term Bollywood of Bollywood films gehoord en de meeste mensen weten ook wel dat deze term betrekking heeft op de Indiase Cinema. De term Bollywood is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood. De “B” staat voor Bombay, waar de filmindustrie zich bevindt. (Inmiddels heet deze stad weer Mumbai, zoals voorheen.) Hoewel Bollywood de grootse filmindustrie is op het Indiaas schiereiland en ook een van de grootste ter wereld, is het niet de enige. Zo is er bijvoorbeeld ook Lollywood uit Pakistan (Lahore), maar ook Tollywood en Dollywood. De verschillende filmindustries brengen films uit in verschillende talen.

Wat Maakt Bollywoodfilms Anders?

Al met al zijn Bollywood films heel anders dan Hollywood films. Oorspronkelijk komt dit met name door veel lagere budgetten, maar ook door de vraag van het publiek. Hollywoodfilms moeten over het algemeen erg realistisch zijn. Actiefilms waarbij mensen onrealistisch ver vliegen na een klap, vinden wij vaak niet leuk. In India moeten films juist een element van surrealisme bevatten. De films laten zien hoe de wereld ook kan zijn, het laat mensen fantaseren over een beter bestaan. De focus in de films ligt meer op het verhaal en minder op de verfilming. Ook het acteerwerk kan op ons wat overdreven overkomen. Dan zijn er nog die muziekstukken met dans, die uit het niets lijken te komen. In de recentere films komen deze stukken minder vaak voor en komen ze ook minder verrassend binnen. In het verleden werd muziek en dans vaak gebruikt om aan te geven dat er een vonk was over geslagen aangezien zoenen op tv erg taboe was en in sommige gebieden nog steeds is.

Bollywood Films Iets voor Jou?

Wij zijn ervan overtuigd dat Bollywood ook jou iets te brengen heeft, maar hier zijn een aantal factoren voor nodig.

  • Doorzettingsvermogen: Omdat de cinematografie zo anders is, is de kans klein dat je direct je eerste film geweldig gaat vinden. Net als een goed glas wijn, moet je het leren drinken en waarderen.
  • De juiste films: evenals Hollywood, maakt de Bollywood industrie goede en slechte films. Als je drie slechte films hebt gekozen, haak je voorgoed af.
  • Focus: op het verhaal, op de schoonheid van het land, op de schoonheid van de mensen, de schoonheid van de cultuur. Focus niet op wat raar is, de andere manieren van acteren, het surrealisme.
  • Volg onze lijst: Niet alleen hebben we hieronder zorgvuldig een lijst samengesteld met 10 zeer goede Bollywoodfilms, we hebben ook nauwkeurig de volgorde gekozen. Sommige films zijn niet heel veel anders dan de Hollywoodfilms. Het is gemakkelijker om eerst te wennen aan een klein beetje anders, voordat het helemaal anders wordt.

Volg deze stappen en ook jij zal bij de tweede film in tranen zijn.

Een Kleine Tussenstap

Voordat je aan de Bollywood Top 10 begint, raden we je aan om te beginnen met twee westerse films over India. Beide films zijn met Dev Patel, welke je wellicht kent van Life of Pi of Slumdog Millionaire. De eerste film is een comische film over Britse bejaarden de vanwege de financiele voordelen voor hun pensioen naar India verhuizen. Ze komen terecht in Dev Patel’s “Best Exotic Marigold Hotel” (Dit is ook de titel van de film). De andere film is het waargebeurde verhaal van een door Australiërs geadopteerd jongetje uit India.Wanneer hij ouder wordt gaat hij op zoek naar zijn roots en biologische moeder in India. Deze film heet “Lion”. Waar the Best Exotic Marigold Hotel je kennis laat maken met de warmte van de Indiase cultuur, laat Lion je juist zien hoe erbarmelijk de omstandigheden soms kunnen zijn. De films zullen je alvast een klein beetje opwarmen voor je eerste echte Bollywood Film.

De Bollywood Films Top 10 voor Beginners

Dan zullen we nu onze Top 10 aan je introduceren. We zullen heel kort uitleggen waar de film over gaat en waarom deze voor ons in de Top 10 thuis hoort. Als je meer informatie wilt over de film zelf, verwijzen we je door naar IMDB. Acteur en director Aamir Khan zullen we vaak gaan tegenkomen in deze top 10.  Zijn films zijn vaak toegankelijk, leuk om te kijken, en bieden vaak een ander blik op de huidige maatschappij.

Aamir Khan in de Top 10 Bollywood Films voor Beginners

1. 3 Idiots

Dit is een geweldige comedy. Er zijn niet alleen “3 idots” in deze film, maar ook 3 thema’s. De twee belangrijkste thema’s zijn vriendschap en het onderwijs systeem. Aamir Khan laat ons zien hoe mooi een vriendschap kan zijn wanneer we alles voor elkaar over hebben. De film biedt een kritische blik naar het onderwijs systeem. We maken de taal in onderwijs vaak onnodig ingewikkeld, de druk op studenten is vaak ontzettend hoog, mede door de verwachtingen van ouders. We worden geleerd om bepaalde studies te volgen die ons status geven in plaats van te studeren wat we echt interessant vinden. Natuurlijk kan het derde element van een liefdesrelatie niet ontbreken, maar hier ligt in deze film niet de focus op. Voel je jezelf ook een idiot? Kijk dan eens bij de challenges top 10 om stomme dingen te doen.

2. Black

Black is een toegankelijke film omdat er geen muziek en dans voorkomt in de film. De film gaat over een meisje die geboren is als doofstomme. Ze kan hierdoor met niemand communiceren en haar wereld is letterlijk en figuurlijk “Black”. Een zeer geduldig leraar neemt het op zich om een poging te wagen het meisje te leren communiceren. Leef je in. Tranen gegarandeerd.

3. Band Baaja Baaraat

Geen tranentrekker maar een leuke toegankelijke film over een gouden business in India als Wedding Planner. De film geeft je op een laagdrempelige manier inzicht in de Indiase trouw cultuur. Vriendschap en liefde zijn de belangrijkste thema’s in deze film, maar het is zeker geen standaard romantische comedy.

shaadi aapki, tension hamaari. (De bruiloft is van jullie, de stress van ons)

4. Taare Zameen Par

Op nummer 4 toch zeker weer een tranentrekker. Aamir Khan met wederom een kritische blik op ouder en het onderwijs systeem. Ditmaal door dyslexie onder de aandacht te brengen en een kleine “sidestep” naar het syndroom van down. De film laat zien hoe fantastisch mooi de mensen zijn die anders zijn dan de meeste van ons. Niet alleen is deze film erg toegankelijk voor beginners, het is er ook zeker een die in de top 10 aller tijden hoort wat ons betreft.

5. Padman

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal neemt padman je mee naar de conservatieve kant van de Indiase cultuur. Uit liefde voor zijn vrouw wil Lakshmikant (Akshay Kumar) een maandverband ontwikkelen welke voor iedereen betaalbaar is. Hij loopt echter tegen allerlei problemen aan, waarvan de minste het maken van een goede maandverband is.

Beste Bollywood films

6. Bajrangi Bhaijaan

Een doof meisje verdwaalt uit Pakistan verdwaalt en komt terecht over de grens Ze wordt gevonden door een man uit India, welke probeert de identiteit van het meisje te achterhalen. De film geeft inzicht in de spanningen tussen Pakistan en India en doet een fantastische poging tot verbroedering. Zoals we al eerder vertelden, laat Bollywood graag zien hoe het ook kan. Deze film met Salman Khan in de hoofdrol doet dit op een fantastische wijze.

7. Veer Zaara

Deze Bollywood film is gedurende 7 jaar gefilmd. Ook deze film focust zich op de spanningen tussen India en Pakistan en die tussen moslims en hindoes. Een meisje uit een vooraanstaande Pakistaanse familie beloofd haar vroedvrouw om haar ‘dying wish’ te vervullen. Ze wilt graag dat haar as verspreidt wordt in India, het land van haar geboorte. Het meisje maakt de reis naar India, waar zij een Indiase jongen ontmoet. Haar vader heeft haar hand echter al beloofd aan de zoon van een Pakistaanse politicus.

8. Dabba(Irfan Khan)

Irfan Khan is zeker niet de populairste acteur in India, maar zeker wel erbuiten. Hij heeft de meeste Hollywood titels op zijn naam. Zo ken je hem wellicht van Jurassic World, Slumdog Millionaire of Life of Pi. Dabba of Lunchbox is een atypische Bollywood film en valt eerder onder het genre arthouse. De film laat zien hoe hard het leven in India kan zijn, ook vandaag de dag. Persoonlijk greep het ons erg aan dat een man met een fulltime baan iedere dag slechts twee bananen voor de lunch eet, omdat hij zich niet meer kan veroorloven.

In India bestaat een ware business rondom het bezorgen van een warme lunch op werk. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt het eten bereid door de echtgenote thuis. Tussenpersonen halen de lunches op bij de vrouwen thuis en brengen het naar het werk van de mannen. Wat gebeurt er wanneer een lunchbox per ongeluk bij de verkeerde man wordt bezorgd?

9. Kabhi Khushi Kabhi Gham

K3G zoals deze film ook wel wordt genoemd geeft je inzicht in de conservatieve cultuur in India als het gaat om het Kastensysteem. Dit toont zich nergens meer dan op het toneel van een huwelijk. Wat gebeurt er als je verliefd wordt op iemand uit een lagere kaste. Een zeer emotioneel, maar erg mooie film. Vergeet niet om niet te veel te focussen op de andere manier van acteren. Sterren in deze film zijn Shahrukh Khan, Aamitabh Bachan, Kareena Kapoor en Hrithik Roshan. Tevens een van de beste Bollywood Films!

Top 10 Bollywood Films

10. Muqqadar ka Sikandar, een Oudere Bollywood Film

Wanneer je alle 9 stappen hebt gevolgd, kan je wellicht eindigen met een film die niet als een Bollywood film voor beginners te classificeren is. Dit komt vooral doordat de film reeds in 1978 is uitgebracht. De hoofdrol van de film wordt vertolkt door Aamitabh Bachan, die je wellicht kent van de Great Gatsby. De film laat zien hoe een wees “against all odds” succesvol wordt in zijn leven. De titel laat zich vertalen als “Overwinnaar van het lot”.

People who stand against death are alive ,people who are scared of death are worse than the dead

Carry Slee Boeken Top 10

De Tien Best Geschreven Carry Slee Boeken

moppen over Belgen

Dit Zijn de Ergste Belgen Moppen